Hogy programozd át az elmédet, hogy az ételt „üzemanyagként” lássa?

Az első lépés, hogy mielőtt eszel, tudatosan kérdezd meg magadtól:

Valóban éhes vagyok? Miért nyúlok az ételért?

Az étel, amivel a testedet működteted, mindent meghatároz, az energiádat, a hangulatodat, a bőröd állapotát, a kisugárzásodat, a teljesítményedet. Kiválaszthatod, hogyan szeretnéd érezni magadat és meg tudod tanulni, melyik étel tesz a legjobbat neked.

 

Milyen tápanyagokat kellene bevinnem minden egyes nap?

Fókuszálj arra, hogy egyensúlyba helyezd a tányérodon a rostokat, az egészséges zsírokat és a proteint. Rostot zöldségekből nyerhetsz, a zsírokat avokádó, oliva, kókusz olajokból, proteint húsból, zöldségekből, tojásból, magokból, diókból.

Mennyit kell valójában innom?

A folyadékbevitelt a testsúlyodhoz igazítják a legtöbben. De az, hogy mennyi vízre van szükséged egy nap, függ attól is, milyen terhelésnek teszed ki a szervezetedet. Egy 2 litert bátran megihatsz egy nap.

 

Szükségem van plusz kalóriára azokon a napokon, amikor edzek?

Ha az én edzésemet csinálod, igen. Figyelj rá, mennyivel vagy éhesebb, mit kívánsz ilyenkor. Mindenképp egyél kiegyensúlyozottan napi legalább 3-szor 4-6 órás szünetekkel (ha csak nem tömeget akarsz növelni), és ha azokon a napokon, amikor edzel, ennél még többet kívánsz, iktass be nyugodtan 1-2 köztes étkezést. Például pre-workout, post-workout időzítéssel.

 

Szükségem van extra proteinre azokon a napokon, amikor edzek?

Ez nagyban függ a te személyes egészségügyi céljaidtól. Ha izomtömeget szeretnél építeni, akkor mindenképpen. De alapvetően egy kicsivel emelheted a proteinbevitelt ilyenkor, attól függően, hogy érzed ettől magad.

 

Bevihetek több kalóriát cardio után?

Ha megváltoztatod a gondolkodásodat az evésről, nem az a kérdés merül majd fel, hogy „ehetek-e egy csokit, mert futottam 5 kilómétert és megérdemlem?”, hanem hogy a szervezetednek valójában, mire van szüksége egy nagyobb fizikai megerőltetés után.

Ha heti 5-ször csinálsz intervall edzéseket, igen, több tápanyagra lesz szükséged, mint valakinek, aki csak ülőmunkát végez. De nem mindegy, hogy ezek az étkezések, milyen ételekből állnak össze. Figyelj arra, milyen jelzéseket küld feléd a tested. Nem normális, ha fáradt vagy, szédülsz, és sok idődbe telik a regenerálódás. Ezek mind jelei annak, hogy plusz kalóriát kell bevinned, de válassz tápanyagdús kalóriaforrásokat, mint például az édesburgonya, alma, mogyorókrém, kókusz liszt, és párosítsd proteinnel, mint magok, diók, mandula, babok, stb.

Intervall edzéseknél nem ritka, hogy éhesebb vagy az edzés utáni napokon, mint konkrétan, amikor edzel. Ez azért is van, mert ez a fajta mozgás képes akár még a következő 2 napban is olyan szinten terhelni a testedet, hogy ilyenkor is égeti a zsírt. Vigyázz vele, hogy ne legyél farkaséhes, de óvatosan egyél ilyenkor.

 

Segít a koffein az edzés során?

Ez teljes mértékig személytől függ. Van, akinek egy moderált mennyiség jót tesz, de ha azért iszod, mert fáradt vagy és így akarod rákényszeríteni a testedet a mozgásra, az a legkevésbé sem fog jót tenni. Ha nagy stressz alá helyezed a testedet, kimerült leszel, alacsonyabb lesz az energiaszinted, hormonálisan kiegyensúlyozatlan leszel, hízhatsz tőle és lassabban fogsz regenerálódni.

 

A pihenés és az alvás az első számú!