Furcsa szokások terjengenek internetszerte, amik annyira tökéletesen hangzanak, hogy sajnos képesek vagyunk magunkat is beleédesgetni a kipróbálásukba, mert hát… mi van, ha bevállnak?

Ilyen ez a 6 után már nem eszek sztori is.

Lusták vagyunk, na.

Nem akarunk keményen megdolgozni azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ha megoldhatjuk „okosba” is.

Ez a kifejezés az alvilágban is terjed, és semmi legálisat nem rejt magában.

(Amúgy pici önsimi: Olvastam valahol, hogy az intelligens emberek hajlamosak lusták lenni, elvégre már nem azt a kort éljük, amikor az lesz sikeres, aki napi 20 órában keményen hajt ész nélkül, hanem az, aki gondolkodva, a megfelelő stratégiát követve építi a vállalkozását.)

 

 

De sajnos/nem sajnos a testedzés nem teljesen így működik.

Igen, itt is egy helyes stratégiát kell követni ahhoz, hogy elérjük a megfelelő eredményeket.

De itt nincsenek hatalmas tőkeinjekciók, és befektetők, akik belendítik a tegnap indult startupodat és villámgyorsan, hatalmas szerencsével, pár hét alatt „befutsz”.

 

Az edzésnél nincsenek kerülőutak.

Itt nincsen semmilyen szerencse.

Nincs külső erő.

És nincsenek csodaszerek, tökéletesen könnyű pár hetes diéták sem.

Itt fegyelem van, belső küzdelem és ha csalsz, vagy „okosba” akarsz bármit is megoldani, annak bizony látványos bizonyítéka lesz.

 

Az hogy nem eszel este 6 után – sajnálom, hogy ezt kell mondanom – de rohadtul nem fog megoldani semmit, sőt.

Már biztosan olvastad, hogy napi legalább ötször érdemes táplálkozni kis adagokban, de vannak olyan nézetek is, amik azt mondják x óránként kell bevinni a megfelelő tápanyagokat.

Van, aki szerint 3 óránként, van aki szerint 5 óránként, de szerintem ez maximálisan a te szervezetedtől függ, és attól, milyen egyéni igényei vannak.

Ráadásul ha te nem este 8-kor fekszel le aludni, hanem aktívan fent vagy bőven éjfélig is, aztán alszol például 7-ig és reggelizel 9-kor, több mint 12 órán át éhezteted magadat.

(Igen, már ilyen étrendről is hallottam, az a neve, hogy fasting, de még nagyon gyerekcipőben jár és sokkal-sokkal kevesebb kutatás támasztja alá a hatékonyságát, mint a rendszeres étkezését.)

Elkezdesz raktározni és itt is az a logika jön be, amiért az éheztetéses csodakúrák baromságok, a tested felkészül egy nehezebb időszakra.

Azt hiszi, hogy valami baj van, amiért nem jutsz ételhez, tehát tartalékolni kell az értékes energiát, mert ha nem jut hozzá hosszabb időn keresztül eltűnik rólad a zsír, az izom és végül a szerveidet falod fel, majd meghalsz.

Ő ilyenre számít ebben az esetben, nem arra, hogy te most megfogadtad január elsején, hogy 6 után nem eszel…

 

Ne csinálj ilyen hülyeségeket.

Tudod miért?

Mert annyira felesleges.

És időből sosem tudsz többet szerezni az életben.

Úgyhogy ne pazarold.

 

Fogadd el, hogy ha tisztelni akarod saját magadat, ha élvezni akarod azt, hogy az vagy aki, és ha imádni akarod, milyen hihetetlenül nehéz dolgokra vagy képes, akkor azért meg kell dolgozni keményen.

És most hallom az egyik kedves barátnőm hangját, amint azt mondja:

„De én csak addig csinálom, amíg jól esik, mert nem akarok elfáradni.”

De miért nem?

Nincs annál fantasztikusabb érzés, amikor remegő lábakkal állsz edzés után a forró zuhany alatt, és fáj, amikor végigkened a testeden a tusfürdőt, de mint egy őrült úgy vigyorogsz, mert észveszejtően jól nyomtad ma!

Hetek óta szívsz ezzel a nyomorult fekvőtámaszos gyakorlattal és ma végre – végre!!! – meg tudtad csinálni normálisan!

Hát van ennél jobb?

 

És aztán a másik barátnőm azt mondja:

„De el kell mennem a szaunába, hogy kiizzadjam magamból a mérgeket. És így izzadni sehol máshol nem lehet! Mert itt kitágulnak a pórusaim!”

Mi van?

Heti 5-ször izzadok úgy, mint te a szaunában. 

Akkor miről beszélünk?

 

Hagyd ezeket a tökéletesnek tűnő kerülőutakat, hogy nem eszel 6 után, meg hogy csak full cukros sió gyümölcslevet iszol, hogy kitisztítsd a szervezetedet és méregteleníts, és nem teszel cukrot a kávéba, csak édesítőt, ami még sokkal-sokkal egészségtelenebb, és nem kérsz a forrócsokid tejszínhabjára pillecukrot, mert hát új évi fogadalmak…

Hát az agyamat eldobom ilyenkor 

Mi nem csinálunk ilyesmit.

Mi harcosok vagyunk, fegyelmezettek, kitartóak, legyőzhetetlenek és igen, intelligensek.

 

Úgyhogy ma is csináld meg az edzésedet, győzd le önmagadat és tegyél szert olyan mentális erőre, amit soha a büdös életben nem szerzel meg azzal, ha 6 után nem eszel…

 

Legnagyobb rajongód,

Kata