Lassan 2 éve, hogy szinte teljesen leálltam a magyar média, politika követésével, és átterelődött a teljes fókuszom az amerikaira.

Anno még az elnökválasztással kezdődött, mert minden vállalkozó ismerősöm rögtön Trumpnak kezdett drukkolni, amikor bejelentette, hogy elindul, és kíváncsi lettem.

Most lehet, hogy a fejedet fogod és nem érted, hogy intelligens vállalkozó emberek, hogyan is szurkolhattak anno egy ilyen rasszista, szexista, ostoba embernek, pedig ennek nem volt más az oka, mint az üzleti könyvei.

Akkor még azt hittük, hogy ezeket Trump írta, aki egy üzleti zseni, de persze azóta a könyvek valódi írója bevallotta, hogy sajnálja, hogy így állította be Trumpot a könyvekben, mert hát mára már tudjuk, hogy az igazság nagyon más, mint az ott bemutatott férfi.

 

 

Lényeg a káoszban, hogy emiatt elkezdtem követni más showműsorokat, például az SNLt, Stephen Colbert, Trevor Noaht, Seth Meyerst, Jimmy Fallont, Jimmy Kimmelt és még sokakat másokat napi-heti szinten.

A Golden Globe díjátadót is végignéztem és Oprah Winfrey történelmi beszéde után, meg a pletyka után, hogy indul az elnökválasztáson elkezdtem jobban beleásni magam az életébe, aztán rátaláltam egy olyan „botrányra”, amiről korábban nem is tudtam.

Szerintem mindannyian ismerjük Ellent, tudod, az Ellen Showból, akiről mindenki tudja, hogy meleg, van felesége, mindenki imádja, Obama is kitüntette, egy nemzeti kincs.

De amiről én nem tudtam az az, hogy tavaly ünnepelte a 20 éves évfordulóját annak, amikor „kijött a szekrényből” a sitcomja egyik részében.

Nyíltan bevallotta, hogy meleg.

 

Amire a mai világban a többség (legalábbis az én környezetemben, és abban a médiában, amit én fogyasztok) megvonja a vállát, tök jó, örülünk neki, hogy felvállalod önmagadat, hajrá!

Ám akkoriban ez olyannyira különleges eset volt, hogy egy vicces sorozat főszereplője nemcsak a sorozat karaktereként, de mint színésznő is nyíltan felvállalja önmagát, hogy a másik színésznő, akinek ezt bevallotta a részben és aki amúgy heteró, a következő 1 évben (!!!) nem kapott munkát, mert mindenki feltételezte róla, hogy ő is meleg!!!

Ellenről ne is beszéljünk!

Oprah meginterjúvolta, amiből kiderül, hogy halálos fenyegetéseket kapott, szponzorok pártoltak el mellőle, az utcán fenyegették, tüntettek ellene… amit én el sem tudtam képzelni.

Emberek, akiknek gyereke van, munkája, élete, vették a fáradtságot, hogy plakátokat készítsenek egy fantasztikus nő ellen, akit amúgy előtte szerettek-imádtak-tiszteltek-elismertek és kimentek az utcára, hogy bántsák őt teljesen ok nélkül.

Na…

 

Hát ilyenkor elgondolkodok rajta, hogy higgyek-e azoknak a pozitív, emberszeretőknek, akik azt mondják, az ember alapvetően jó.

És ez nyilván csak egyetlen egy ilyen eset, amit most megemlítek, csak olyannyira megrázott és annyira értelmetlennek és logikátlannak találtam, hogy 20 éve, sőt, még ma is itt tart a fajunk…

Ilyenkor mindig meg kell néznem pár kutyás videót Facebookon, hogy visszaadja az életbe vetett hitemet.

Ez itt az én nézőpontom.

Amit az alapján formálok, ami az én koncepcióm a jóról.

 

De mi van azokénak az embereknek a koncepciójával, akik szabadnapot vettek ki a munkahelyükről, hogy bánthassanak egy másik, teljesen ártatlan embert?

Azért csinálták, mert ők gonoszok?

Az én nézőpontom alapján igen.

De nyilván az övék szerint nem.

Az ő megítélésük teljesen más arról, mi a jó.

 

Így vagyunk ezzel sok kérdésben, mint például a rasszizmus, a szexizmus, a halálbüntetés.

Tehát ha erre vezeted vissza a gondolatmenetet, az ember nem születhet alapvetően se jónak, se rossznak, mert ezeket a fogalmakat mi találtuk ki.

Relatívak, és sokoldalúak, mint a szólás szabadsága:

Ha mindenkinek megadjuk a jogot, miszerint azt mondhat, amit akar, akkor hogyan akadályozunk meg például egy náci felvonulást?

 

Te mit gondolsz erről?

Hiszed, hogy van egy univerzális jó, ami mindenki szerint ugyanaz?

Létezhet, hogy vannak emberek, akik amiatt cselekszenek szimplán, mert gonoszak?

Vagy mindenki megpróbálja olyanra formálni a világot, ahogyan ő azt a legjobbnak látja?

 

Hát ez volt a Reggeli filozofálgatás Katával 

Kevéssé edzéssel kapcsolatos, de ez az oldal amolyan blogként is szolgál, ami a fő témájától kicsit függetlenedhet is olykor:))